Päiväkävelyllä kuuluivat eilen lintujen liverrykset ja purojen solinat kauniina musiikkina korviin. Kaukaa jossakin kuului moottoritien jatkuva kumina ja Kallansiltojen rautaristikkokannen rämähdys rekkojen ja linja-autojen ylittäessä siltaa. Jotain outoa kuitenkin oli ilmassa. Missä olivat Hornetit ja DC:t? Ei edes pienten potkurikoneiden rätisevää ääntä kuulunut mistään. Täydellä syyllä voi nauttia tästä taivaalla olevasta hiljaisuudesta. Mitä oli tapahtunut? Kuopion lentoasema oli suljettu ilmaliikenteeltä.

Uutiset kertoivat eilen puolen Eurooppaa olevan lentokiellossa. Syykin selvisi: Eyjafjallajökull-jäätikön tulivuorenpurkaus! Purkaus, jota ei osattu ennustaa. Tämä purkaus saattaa kestää päivän tai kaksi vuotta. Tuhkapilven seurannasta on oma sivunsa netissä.

"Suurin vaara tuhkasta on lentokoneen moottoreille. Tuhkapilvi sisältää lasinkaltaista materiaalia, kuten esimerkiksi silikaattia ja kvartsia 1-5 millimetrin kokoisina kiinteinä hiukkasina. Niiden sulamispiste on tyypillisesti noin 600–800 astetta. Suihkumoottorin sisäinen lämpötila on puolestaan tätä suurempi, jopa 1000 astetta. Näin ollen silikaattipartikkelit sulavat suihkumoottorin korkeapaineahtimessa ja -turbiinissa ja jähmettyvät jälleen viileämmissä osissa turbiinia tarttuen samalla moottorin siivistöön." (Finnair)

Tätä ilmatilan rikkomatonta taivaallista hiljaisuutta saattaa kestää muutama päivä tai viikko tai vuosikin?!  Tuhkapilvi liikkuu koko ajan itään päin, mutta voi myös jäädä paikoilleen. Alas se ei kuulemma tule. Ei se ainakaan haittaa meitä maan päällä olevia. Näin sanotaan, mutta mitä tapahtuu, jos pilvi tuleekin raskaaksi ja painuu alas? Sen seurauksena linnut lakkaavat laulamasta ja tulee vielä suurempi hiljaisuus.

Onkohan mielessämmekin taivaallinen hiljaisuus. Estääkö jokin ajatustemme lennot. Liekö yhteys "ylös" katkaistu pienillä partikkeleilla? Luojan luomistyöt ovat aika hallitsematomissa meiltä ihmisiltä. Joskus myös omat ajatuksemme karkaavat ja tarvitaan uusi puhdistus. - Tuskin edessä on kuitenkaan maailmanloppu.