402424.jpg402434.jpg
Äidin valokuva-albumista löytyi 63 vuoden takaisia lahjakuvia merkinnällä: Rakkale ....'le Huuhanmael. Olivatko he saksalaisia vai ruotsinkielisiä suomalaisia, en tiedä, mutta eivät ainakaan suomenkielisiä suomalaisia. Sotilaat ovat olleet kenties vv.  43-44 sairaalassa pikkusisarten hoidossa tai vartioimassa sairaala-alueella. Äitini vierellä oikealla oleva sisar on valokuvamerkinnän mukaan Kerttu Härri. Harvinainen nimi! Lieköhän ollut Perttelin Härrejä?

Millaista on ollut 17-18 vuotiaiden nuorten naisten elämä sotilassairaalassa? He ovat olleet jo täysiä aikuisia naisia ja antaneet oman panoksensa maamme puolustamiselle. Lapsuudessani tästä sota-ajasta ja sodan jälkeisestä ajasta ei kotona puhuttu. Myös valokuva-albumit olivat tabuja. Niin isän kuin äidinkin ennen avioliittoa keräämät muistokuvat olivat kiellettyä aluetta. Miksiköhän?

Näistä sotilaista voisi kirjoittaa omat tarinansa ja keksiä mitä mielikuvituksellisimpia juttuja. Minä olen saanut nimeni näistä yhden sotilaan mukaan. Lapsena kuvittelin, että hän olisi ollut oikea isäni. Silloin kun omalta isältäni sain selkääni, oli tuo kuvittelu toivomistakin. Äidin mukana ovat tarkimmat tiedot näistä miehistä viety rajan taakse. Siellä voivat olla jo myös nämä sotilaat.