Loppiainen on kristillisen perinteen mukaan ollut aluksi Jeesuksen syntymäpäivä. Loppiaista onkin kutsuttu myös vanhaksi jouluksi. Sittemmin sitä on vietetty Jeesuksen luo tulleiden Itämaan tietäjien muistopäivänä. Itäinen kristikunta viettää loppiaista Jeesuksen kasteen muistopäivänä. Loppiainen on heillä myös suuri vedenpyhityspäivä. Loppiaiseen on myös liitetty Kaanaan häiden viettäminen. Protestanttisissa kirkoissa on alettu loppiaista viettää myös lähetystyön erityisenä juhlapäivänä.

Loppiaisen ruotsinkielinen nimi trettondagen tarkoittaa kolmattatoista päivää joulusta, samankaltainen nimi juhlalla on monissa muissakin kielissä. Enlanniksi se on Twelfth Day. Loppiaisaatto on siis Twelfth Night. Samaa nimeä kantaa Shakespearen 1600-luvun alussa kirjoittama hulvaton komedia.

Tästä 12 päivän jaksosta joulusta loppiaiseen kertoo tunnettu kristillinen enlanninkielinen laulu: The Twelve Days of Christmas.

Maaseudulla loppiainen merkitsi entisaikaan moniviikkoisen juhlattoman kauden alkamista, vaikkakin vanhan kansan mukaan lopulliset jäähyväiset joululle jätettiin vasta Nuutin päivänä eli tammikuun kolmantenatoista. Viimeistään tuolloin joulun ajan herkuttelu ja juhlinta loppuivat; oli aika palata harmaaseen arkeen. Loppiaisesta alkoivat vanhan kansan mukaan "selkäviikot ja reikäleivät" tai "härkäviikot ja läpileivät".

Nykyään useissa perheissä joulukuusi heitetään loppiaisen aikaan pois ja joulukoristeet kerätään laatikoihin odottamaan seuraavaa vuotta. Myös nykyajan ihmisen arkinen aherrus koulun ja työn parissa alkaa viimeistään loppiaisen jälkeen. Nuutin päivä on jäänyt monelle meistä melko vieraaksi, vaikka suomenruotsalaiset päättävätkin joulunsa vasta tammikuun kolmastoista päivä.

Ennen vanhaan Suomessa loppiaissäästä ennustettiin alkaneen vuoden säätä: "Loppiaisena on puoli talven lunta satanut". "Jos loppiaisena on metsä hyyteessä, niin saadaan hyvä ohravuosi". "Jos loppiaisena sataa lunta niin paljon, että hiiren jäljet peittyvät, niin sinä vuonna ei tule lumesta puutetta". "Jos loppiaisena on jyväaitan polku ummessa, niin se joutaa olemaan ummessa koko seuraavan talven".

Loppiaisen urheiluperinteisiin kuuluvat nykyään maakuntaviestit, Tour de Ski ja Keski-Euroopan mäkikisa.