Olen ollut tämän syksyn miesten jumpassa lähikoululla. Jumppaa vetää pyörehköillä pehmytkudoksilla varustettu nuori nainen. Meitä arviolta 40 - 70 vuotiaita miehiä on hyppyytettävänä kymmenkunta. Olemme kokeilleet monenlaisia liikuntamuotoja. On ollut steppilautaa, keppejä, ja palloja. Aikaisemmassa kuntojumpassa, jossa olin pari vuotta sitten, sain kokeilla ison pallon käyttöä ja kuminauhoja. Tässä nyt käsillä olevassa jumpassa olemme käyttäneet pehmeitä jalkapalloa vähän pienempiä kumipalloja.

Alkuverryttelyssä on käytetty polttopalloa liikkeen aikaansaamiseen. Edellisestä polttopallopelistä taisi olla noin 55 vuotta aikaa. Hiki siinä tuli juostessa salia päästä päähän ja väistellessä palloa. Paloin yleensä viimeisenä tai ihan viimeisten joukossa. Polvileikatulle toipilaalle se on ihan hyvä tulos. Omasta mielestäni ainakin.

Pareittain olemme heittäneet palloa kaksin käsin pään takaa voimalla lattian kautta kaverille ja kopanneet vastaan heitetyn pallon kiinni. Välillä on heitetty, jälleen kaksin käsin, oikealta ja vasemmalta sivulta suorin käsin palloa kaverille ja otettu pallo vastaan. Ilmakopitteluakin on harrastettu ja heitetty pallo takaisin laajalla heilautuksella suorin jaloin jalkojen välistä. Hiki on tippunut nenän päästä puolen tunnin palloleikkin jälkeen.

Yksittäisiä palloharjotteita on ollut pallon puristaminen reisien väliin ja samalla pieneen kyykkyyn meno polvia notkistamalla. Parinkymmenen pumppauksen jälkeen on jääty kyykkyyn selkä suorassa ja liikkumattomassa asennossa. Pian reisiä alkaa polttaa ja jalat vapista.

Lopuksi on maattu pallo lonkan alla ja tasapainoiltu jalat patjasta irti vaakatasossa ja nosteltu ylempää jalkaa ja kättä ilmaan raajat ojennettuina. Pallo on myös pantu ristiselän taakse selkätueksi ja jalkoja on nosteltu ilmaan kädet ristissä rinnan päällä. On myös maattu selällään ja suorin käsin ja jaloin on palloa siirrelty sormien välistä nilkkojen väliin saksiliikkeillä. Pallon vaihto tapahtuu raajojen kohdatessa suoraan ylhäällä. Polvet siinä tahtovat taipua väkisin, kun sormet eivät yllä ottamaan palloa suorien jalkojen päästä.

Palloa on pidetty myös hartioiden alla ja annettu pään taipua lattiaan ja suorien käsien koskettaa lattiaa patjan sivuilla. Liekö tämä kovin terveellistä, mutta tehty on. Ne, jotka ovat voineet olla polvillaan ovat olleet polvi pallon päällä ja nostelleet vapaata jalkaa ja ristikkäistä kättä suorina eteen ja taakse. Minä olen polvivammaisena maannut mahallani ja tehnyt samat venytykset siinä.

Hauskaa on ollut ja tehokastakin. Ainoa huono puoli on ollut musiikin soiminen. En ole pitänyt koskaan tuollaisesta jumputusmusiikista, jota näissä jumppailloissa yleensä käytetään. Rentoutusmusiikki on sitten ihan oma asiansa.