silta-normal.jpg

Kuopiossa on rakennettu uutta moottoritietä siltoineen jo kolmisen vuotta. Työ jatkunee vielä pari vuotta. Nyt uusille silloille pääsee jo kävellenkin. Päivärannasta Sorsasaloon Suosaaren ja Tikkalansaaren eteen tehdyn uuden pengerryksen kautta on voinut pyöräillä tai kävellä koko talven.

Ensimmäistä kertaa tänään kävelylenkillä huomasimme Suosaareen jääneet vanhat rautatiesillat. Kolmisenkymmentä vuotta sitten kävimme lasten kanssa hiihtäen noiden soltojen luona, mutta olimme unohtaneet niiden olemassaolon. Nyt tutustuimme noihin muinaismuistoihin lähemmin.

Aika yllättävää ja häkellyttävääkin oli nähdä koivikon kasvavan siltapalkkien ja rautaristikoiden keskellä. Olisi luullut VR:n halunneen muuttavan rautaromun rahaksi, mutta pikkurahan puutetta ei liene ollut. Lähes samanlainen rautatiesilta poistettiin kaksi vuotta sitten uuden rakennettavan moottoritiesillan alta pois. Sitä siltaa ei jätetty Suosaareen kuten nämä kaksi on joskus jätetty.

Nyt junat pääsevät uutta siltaa liikkumaan ja laivat sillan alittamaan. Rautatiesilta nostetaan tarvittaessa laivojen tieltä ylemmäs hissin tavoin. Moottoritien sillat ovat nyt korkeat ja kiinteät. Vanhat läppäsillat eli "Saksanseisojat" on hitsattu jo kiinteiksi ja niiden ali pääsevät vain matalat veneet.

Ensi kesänä voi kaiketi poiketa Suosaaressa myös autolla, sillä moottoritien viereinen ohitustie avattaneen silloin liikenteelle. Tervetuloa jalkaisin tutustumaan näihin siltoihin jo nyt. Auton voi jättää Päivärannan päiväkodin pihaan tai Citymarketin P-alueelle ja sitten vain patikoimaan vajaan kilometrin päädän Suosaareen.