Ketä minä kiristän? Mistä minä kiristyn? Mikä minua kiristää? Mikä nyt kiristyy?

Saartorengas vihollisen tai rosvokoplan ympärillä kiristyy. Pienen vaatteet kiristävät. Kilpailu asiakkaista kiristyy. Verotus kiristyy. Tupakka- ja alkoholilaki kiristyvät. Köysi kaulalla kiristyy. Vyö vyötäröllä kiristyy ja lopulta kiristää. Poliisin silmukka kiristyy.  Valvonta kiristyy. Jännitys Egyptissä kiristyy. Dopingkontrolli kiristyy. Pakkanen kiristyy. Verkko kiristyy epäiltyjen ympärillä. Sensuuri Suomessa kiristyy. Tunnelma kiristyy. Ilmapiiri kiristyy. Taistelu palkinnoista kiristyy. Ihmissuhteet kiristyvät. Työtahti kiristyy. Tunnelma katsomossa kiristyy. Pinna kiristyy ennen katkeamistaan. Panta pään ympärillä kiristyy. Hermot kiristyvät. Työtahti ja neuvottelutahti kiristyvät. Hampaatkin kiristyvät. etc.

Kaikki nämä kiristyvää ilmaisevat jutut ovat google-haun tuloksia. Maailmassa on vielä paljon muita suomeksi ilmaistavia asioita, joihin kiristyminen ja kiristäminen voidaan liittää.

Koko kiristymisasia alkoi pyöriä päässäni, kun mietin pakkasrajaa hiihtokisoissa. Sääennustusten mukaan pakkanen kiristyy kovaksi. Mitä tuo merkitsee? Ilmeisesti pakkanen kutistaa kaikkea, vaikkapa rautaa, siis puristaa kasaan eli kiristää. Veden kohdalla pakkanen ei kuitenkaan kiristä tai kutista jäätä, vaan laajentaa.

Toinen ilmaisu pakkasen kiristymisen lisäksi, jota mietin, on hammasten kiristys. Miten hampaita kiristetään? Niitä kaiketi joskus kiristellään. Minulla on implantti, jota kerran kiristettiin, kun se oli löystynyt kierteissään. Tekohampaita olen kuullut kiristettävän, kun ne lonksuvat suussa. Puusepän verstaalla opin kiristämään ruuvipenkkiä, jotta höylättävä tai sahattava kappale pysyi paikallaan. Liika kiristys särki siron tekeleen.

Kilpailussa otetaan usein loppukiri. Suoritusta kiristetään loppua kohti äärimmilleen. Kaikkensa antaneet kaatuvat maaliviivan jälkeen. Sitten heiltä kiristetään kommentteja ja tuntemuksia. Joidenkin hermot kiristyvät ja pimahtavat poikki, kuten yhdeltä keihäsmieheltä aikoinaan tai mäkihyppääjältä äskettäin.

Kiristyshän on rikos. Kiristyvää pakkasta on kuitenkin luvassa.