626307.jpg 626308.jpg 626306.jpg
Kuopion Nuorten Naisten Kristillisen Yhdistyksen kokoussalissa on vanhojen naisten asusteiden näyttely: Silkki ja nylon. Näyttelyssä on myös miehille mielenkiintoista katseltavaa. Itselleni palautuivat mieleen isäni äidin alusvaatteet pihan pyykkinarulla kuivumassa 50-luvun alussa. Mummoni äidin vaatteitakin olen saanut nähdä. Erikoisinta noissa asuissa olivat pitkälahkeiset alushousut, joista jalkojen väli oli halkaistu ja niin tehty alushameen kaltaisia asuja. Mummoltani asiaa kysellessäni hän sanoi syyksi äitinsä uskonnollisen asenteen: Naisilla housut ovat syntinen asuste. Kun housut halkaisee, ne eivät siis olekaan housut, vaan hame.

Näyttelyssä käden taito pääsee oikeaan arvoonsa. Erikoisesti erilaiset pitsit ja reikätyöt hivelivät vanhan (ehkä nuorenkin) silmää. Erikoisen kaunis oli mielestäni kokokellohame (ei kuvaa), joka pyörähdellessä leviää kantajansa ympärillä yli metrin päähän. Ei liene vaikea tehdä: Pyöreään yli kahden metrin halkaisijalta olevaan kankaaseen reikä keskelle ja siinä se on. Miesten vastaavalta ajalta olevat vaatteet eivät kai kiehtone ketään?

NNKY on 111 vuotias ikinuori. Olen ollut tämän yhdistyksen kanssa tekemisissä 27 vuotta. Tällä paikkakunnalla yhdistyksen puuhanaisten ikä on alentunut tuona aikana. Välillä näytti, että vastuullisten keski-ikä olisi jo yli 80, mutta nyt se lienee siellä 50-60 vuoden välillä. Mukaan toimintaan mahtuu nuoria  naisia, jotka kokevat yhdistyksen toiminnan omakseen. Herätyskristillisten piirien keskeltä onkin mukaan tullut useita innokkaita lähetystyön ymmärtäviä naisia. NNKY:n kohde on sekä lähellä että kaukana maailmalla.

Lisätty 3.6.
Savon Sanomat julkaisi jutun Silkki ja nylon -näyttelystä tämän päivän lehdessä.