138725.jpg
Elokuun helteissä unohtuvat heinäkuiset sateet ja jatkuva veden lotina sekä hyytävän kylmä uimavesi. Nyt elämä tuntuu olevan mallissaan, kun vatut kypsyvät ja viinimarjatkin ovat korjuukypsiä. Vuotuinen samojen asioiden toistaminen antaa tähän elämään jonkinlaista selkeyttä. Asia seuraa toistaan tietyin välein. Jos ei seuraakaan, niin elimistössä tuntuu stressin oireita. Jokaisella on tietenkin oma sisäinen kellonsa, joka ilmoittaa muutoksista. Jos asiat etenevät ennalta oletettuja kuvioita noudattaen sisäinen kello tikittää rauhassa eikä ala soida. Jos soittoja alkaa kuulua päivittäin ja jopa useita kertoja päivässä ihmisruumis ja mielikin väsyvät ja lihakset menevät hapoille, niin kuin urheilijat sen ilmaisevat.

Sisäistä kelloa on käytetty ilmaisemaan uni- ja valvetilojen vaihtelua ja sen muutoksia. Eläimillä sisäisen kellon rytmihäiriöt lyhentävät elinikää. Onpa sisäinen kello saanut olla kymmenen käskynkin mittarina eli etiikan aikaa mittaamassa. Jaakko Heinimäki kirjoittaa: "Kielowski vertasi kymmentä käskyä kelloon, joka ei mittaa aikaa vaan etiikkaa. Tämän kellon pettäminen on itsensä pettämistä, ja se johtaa väistämättä tuhoon. Erityisen selvästi hän kertoi tuntevansa tuon kellon jokaisessa kompromississa ja väärässä päätöksessä."

Onko luonnon sisäinen kello mennyt sekaisin? Ilmastonmuutos saa syyt niskoilleen kaikista epätavallisista sääilmiöistä. Olemmekohan me ihmiset rukanneet luonnon kellon aikavipua nopeampaan päin? Useimpien ihmisten elämä näyttää saaneen lisää vauhtia viime vuosina. Olla vaan ja odottaa, tuntuu vaikeimmalta ohjeelta nykyään. Talvikin tulee aikanaan, mutta sen sisältö voi olla erilainen kuin viime vuonna. Kesähän meillä on vielä tämän kuun ja kesällä saa olla lämmintä - vaikka 30 astetta elokuussa. Pari vuotta sitten 30 astetta oli heinäkuussa. Vuosi sitten 30 astetta oli kesäkuussa.