1238914699_img-d41d8cd98f00b204e9800998e1238914875_img-d41d8cd98f00b204e9800998e Kuvassa on kaksi erilaista vaatetusta itsensä piinaamista ja pyhemmäksi tulemista varten: Piikkinen rautapaita ja karhea rohdinpaita.

Hoosianna-ylistys muuttuu ristiinnaulitse-huudoksi muutamassa päivässä. Ahtisaarnojen eli pienten tapahtumakuvien kautta kuljemme piinaviikon aikana Jeesuksen seurassa tapahtumasta toiseen. Monissa kirkoissamme on järjestetty tulevalle viikolle mahdollisuus vaeltaa piinaviikon tapahtumien keskellä itseään tutkistellen rastilta toiselle. Ovatpa jotkut seurakunnat saaneet aikaan kärsimysnäytelmänkin omin voimin esitettäväksi. Musiikki-ihmiset ovat taas panostaneet Johannes- tai Matteus-passioon. Tavalla tai toisella yritetään saada kirkkoihin tulevat ihmiset kokemaan Jeesuksen kärsimysten osallisuus ja samalla Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemuksen kontrastin tuoma ahaa elämys: Minun syntieni tähden tämä kaikki on tapahtunut ja minä uskon sen.

Aikoinaan ymmärsin piinaviikon toisin kuin miksi se on tarkoitettu. Kuvittelin piinaviikolla piinattavan seurakuntalaisia istuttamalla heitä joka ilta kovilla puupenkeillä kaksi ja puoli tuntia. Joka ilta luettiin pitkät tekstiosat ja pappi omin sanoin kertasi luetun kahteen kolmeen kertaan ja päälle ja välissä epävireinen kuoro lauloi latinaksi samat asiat. Seurakunta sai veisata virsikirjan pisimmät virret ja usein epätahtiin kirkon etu- ja takaosan ollessa vuorotellen edellä. Piinaamisen huippu tuli sitten pitkänäperjantain, jolloin ei saanut mennä kylään eikä huvititaisuuksia saanut pitää. Päivä oli todella nimensä veroinen. Meidän perheessä päivän pituutta helpotettiin menemällä pilkille.

Entisaikaan lapset saivat selkäänsä pitkäperjantaina. Heidät piiskattiin "varmuuden vuoksi". Tuomas Rajalenius kertoo vuonna 1654 tästä päivästä saarnakokoelmassaan: Että meidän Esi Isät owat tämän päiwän päälle lasten ia perhens cansa, jotan cowa coto disiplini ja Jumalisuden harjoittusta pitänet, sijnä että he coco piwän nijn ehtosen asti, owat pitänet heitä ruata ja juomata, nijn myös heit witzaisillä käsille lyöskendelit muistuttain heille sen cansa Christuxen cadkeran piäxämisen.."