Mikä ihmeen kuuluisuuden ja näkymisen halun vimma meidän maamme johtoa vaivaa? Onko meidän ylimmällä johdollamme ja kansainvälisillä edustajillamme niin paljon kallisarvoista sanottavaa ja annettavaa, että pitää vuosikausia sitoa valtion rahoja lobbaamiseen yhden YK:n paikan vuoksi? Samaa suuruudenhulluutta on EU keskeisessä toiminnassamme. Me kelpaamme vain maksajaksi emme neuvonantajaksi. Eikö voitaisi keskittää omat varamme tai varattomuutemme oman maamme asioiden kuntoon saattamiseen.

Meidän maassamme on useita ns. maan tapoja, joiden mukaan täällä asioita hoidetaan. Eräs oudoimmista 'maan tavoista' on meidän poliittisen eliittimme jatkuva vallassa pysyttäminen. Me, koko kansa, äänestämme aina samat puoluekasvot jatkamaan töitään, vaikka kuinka saamattomia he ovat olleet edellisellä vaalikaudella. Muutamien pärstäkerroin on suurempi kuin toisten ja heidän vanavedessään puolueen listoilta mennään valtuustoihin aina vain uudelleen.

Terveydenhuollossamme on myös 'maan tapa' rahoittaa yksityistä palvelusektoria KELAn kautta. Lääkäreiden koulutuspaikkoja tulisi lisätä kaksinkertaisiksi välittömästi. Tänään 'maan tavan' mukaan erikoisterveydenhoidon puolella töissä olevat lääkärit poistuvat työpaikaltaan klo 13-15 viimeistään ja jatkavat yksityisillä (omilla) terveystaloillaan myöhään yöhön. Kenellä on varaa käydä näissä yksityisissä hoitopaikoissa ei heitä tarvitsisi enää KELAn kautta tukea. Nämä firmat nostavat hintojaan juuri KELAn korvausten varjolla.

Jo vuosia sitten eräskin tuttu lääketieteen opiskelija vastusti lääkärien koulutuspaikkojen lisäämistä sillä perusteella, että lääkärien palkkiot voisivat pienentyä tarjonnan lisääntyessä. Tässä hän saattoikin olla oikeassa. Ainakin ns. reppufirmat ovat osanneet hinnoitella itsensä tosi arvokkaiksi. Kunnat maksavat pakkorakosessa mukisematta kaiken pyydetyn.

Eräs ihmellinen 'maan tapa' on myös meidän oikeuslaitoksemme. Tuomarien hyväveli(-sisko)verkosto jatkaa juttujen käsittelyä mielin määrin saamatta aikaan tuomioita ja päätöksiä. Rikollisten oikeuksista pidetään parempaa huolta kuin rikosten kohteiksi joutuneista. Pitäisi laittaa rahakatto oikeuslaitokselle, jotta yhtä juttua kohti ei saisi käyttää kuin tietyn summan rahaa. Asianajajapalkkiot voitaisiin poistaa ja määrätä kaikille kiinteä kuukausipalkka. Oikeutta hakevalle oikeusprosessin tulisi olla ilmainen.

Samaan nippuun voitaisiin laittaa myös asuntojen välitysfirmat ja heidän työntekijänsä. Tietyn prosentin veloittaminen kauppaa kohti pitäisi poistaa ja jokaiselle tehdylle kaupalle määrättäisiin kiinteä yksikköhinta. Jokaiselle työntekijällä tulisi olla kuukausipalkka, kuten useimmilla ihmisillä maassamme on. Nykyinen prosenttijärjestelmä hilaa keinotekoisesti hintoja ylöspäin asunnonvälittäjien ahneuden takia.

Eräs 'maan tapa', joka tietenkin on laissa säädetty on valtion maksama puoluetuki. Tämä pitäisi heti poistaa ja myöskin kansanedustuslaitoksemme jäsenmäärä puolittaa. Nyt meidän 200 kansanedustajaamme ovat palkanneet yhden tai useamman avustajan itselleen ja todellinen kansanedustuslaitoksemme henkilömäärä lähentelee 600 henkilöä. 100 kansanedustajaa riittäisi ja kukin voisi omasta palkastaan maksaa avustajan, jos sen tarvitee, ei yhteisistä varoista.

Olisikohan kunnallisvaaliehdokkaissa ketään, joka alkaisi muuttaa 'maan tapoja' kansaa lähemmäksi ja demokraattisemmiksi?