Yli kymmenen asteen pakkasessa tänään ajattelin tätä paljon puhuttua kasvihuoneilmiötämme. Huomenna on kuulemma yli 20 astetta pakkasta. Maailmamme lämpenee vähitellen. Tämä on tietysti hyvä asia meille Pohjolassa asuville. Toisin on tilanne päiväntasaajan seuduilla.

En ole jaksanut kovin paljon kiinnostua tästä globaalista lämpenemisestä. Sen sijaan olen ihmetellyt viimeaikaisia uutisia siitä, että tällä ilmastonmuutoksella voi ansaita rahaa. Ihmettelyä on minussa herättänyt myös hiilidioksidipäästöjen vaihtokauppa. Metsäiset maat kuten Suomi, Kanada tai Venäjä voivat ansaita hiilidioksidia syövillä viherhiukkasilla. Mihin unohtuivat levämeret? Nehän syövät metsiin verrattuna moninkertaisesti hiilidioksidia. Kuka voisi ansaita kansainvälisillä merialueilla kelluvilla planktoneilla? Mihin koko maapallon hiilidioksidipäästöt sillä vähenevät, jos rikkaat ostavat köyhiltä päästökiintiöitä? Eikö tämä ole hölmöläisen peiton jatkamista?

Päästökauppa on todella suuri ja mittava kansainvälisiä suuryrityksiä koskeva (rikastuttava) hanke. EU on säädellyt ja säätelee omalla alueellaan tätä kauppaa noin 12 000 laitosta tarkkailemalla. Jostain kumman syystä aina raha ratkaisee nämä meitä ihmistä koskevat asiat. Maapallon tila ja siitä huolehtiminen on siellä jossain taustalla. Taitanee olla asiat tälläkin alalla niin kuin suomalaisessa kunnalliselämässä, jossa yhdet ja samat tahot esittelevät asiat, päättävät niiden toteuttanisesta ja valvovat omaa toteuttamistaan.

Minä avasin lämpöpattereita lisää ja otan kuuman suihkun pikapuolin, jottei kylmä kolottaisi luissa täällä kasvihuoneilmastossa asuessani.