Aikoinaan Pirkka-Pekka Peteliuksen luoma roolihahmo huutelu milloin missäkin: A-pu-va! Tämä miellekuva ilmestyi muistiini loikoillessani psoraleenikylvyssä muovilla vuoratussa altaassa ja katsellessani seinälle teipattuja lomakohteiden kauniita mainoskuvia. Viiden vuoden ajan vaivanneeseen iho-ongelmaani kokeillaan jälleen jotain uutta: PUVA-hoitoa.

Se on valolle herkistävän psoraleenilääkkeen ja pitkäaaltoisen ultraviolettisäteily A:n (UVA-säteily 320-400 nm)) yhteisvaikutusta hyväksi käyttävä ihottumien hoitomuoto. Herkistys tehdään annostelemalla lääke kylpyveteen (kylpy-PUVA)  Herkistyksen jälkeen annetaan UVA-valohoito. Hoito aloitetaan 5 sekunnin valosta lisäten annosta vähitellen useaan minuuttiin.

Kylpy-PUVA voidaan antaa koko vartalolle, käsiin tai jalkoihin. (Siis ihottuma-alueelle.) Kylvyn kesto on 10 min. Kylpyveden tulee joka kerran peittää sama ihoalue. Minä lillun vedessä kaulaani myöten. On varottava ettei kylpyvettä roiskahda kasvoihin, koska Psoralen herkistää ihon valolle ja aiheuttaa näin iholle läiskiä.

Käsitellyt alueet on suojattava auringonvalolta koko hoitojakson ajan ja vielä viikko hoidon lopettamisen jälkeen. Ulkona oleskeltaessa pitää laittaa käsineet käteen, myös autoa ajettaessa, koska auton ikkunat päästävät läpi UVA-säteitä.

Sarjahoitojen taksat ovat kohonneet vuodessa, mutta kertahoito on vielä alle 10 euroa. Parikymmentä kylpy-PUVA -hoitoa maksaa ihan liikaa, mutta kun ei taaskaan ole vaihtoehtoja.

Kokeillaan - kokeillaan -...