90237.jpg
Lapin ja karujen kankaiden kaikkein kuvatuimpia kasvustoja ovat kitukasvuiset kelot. Valoa etsivät oksat ja tiukkaan kierteeseen kasvaneet rungot kertovat elämän kovuudesta jokaisena kasvukautena. Auringon valon etsintä on saanut kasvin yrittämään kohti aurinkoa ympäri vuorokauden ja siinä menee jengat sekaisin. Nykyisten lannoitemetsien kätköissä kasvaa rahapuuta, joka ei kestä edes liimapuupalkeiksi koottuna niin kuin kunnon kitukasvuinen honka itsessään. Nopealla kasvulla yritetään saada tuottoa jo istuttaneelle sukupolvelle tai tämän rintaperillisille. Kolmen, neljän, sukupolven jopa useammankin aikana kasvava puusto kestää satojen sukupolvien kulutuksen. Instant-puu on silmänlumetta. Siinä ei muovisiloite kestävyyttä paranna. Kitukasvuinen kestää.

Elämämme varella jokainen lienee törmännyt ns. tervaskanto-kolosseihin ja myös kitupiikki-ihmisiin. Luonnosta mallia otettaessa ihmisolennon kuvaamiseksi on usein vaarana käydä köpelösti. Jokaisella meistä on oma elämämme tausta ja ymmärrämme erilaisilla sanonnoilla eri asioita. Niin kuin nuo otsikon kaksi sanaa osoittavat. Noissa sanoisa kitu-alkuosa ei ole sama sana. Kitukasvuinen on sana, jossa se voidaan tulkita verbin kitua kompositiiviksi. Muodoltaanhan kitu- on kyseisen verbin vartalo. Sen sijaan sanassa kitupiikki alkuosa jäsennettäneen vain vahvistavaksi etuliitteeksi. Samantapainen muoto kuin kitu- on peri-.

Kitupiikki ei ole kasvi vaan lamppu. Tällaisessa tuijussa liekki juuri ja juuri paloi. Teonsana kitua merkitsee laajalti itämerensuomalaisissa kielissä sairastamista, sairaana, heikkona virumista. Entä tuo piikki? Se ei ole lainkaan alkuperäinen. Lönnrot ei esimerkiksi vielä tunne kitupiikkiä, mutta kylläkin kituniikin ja kitunikin, jotka tarkoittavat nuukaa, saitaa. Jälkiosan lähtökohta on ilmeisesti venäjän johdin -nik, josta on suomeen tullut johdin -niekka. Mikä asia tahansa taas voi edetä hitaasti - kivulloisesti - kitumalla.  Tulikin palaa joskus kituen ja kitkaa vain tulee silmiin ei liekin lämpöä.

Aku Ankan lukijoille on opetettu kitupiikin olevan Roope Ankan, joka ei muista välitä, vaan kokoaa omaisuutta itselleen. Aleksis Kiven Simeomi oli kitupiikki, joka kotimiehenä jättää talon alle kymmenvuotiaat tyttäret nälkäisiksi ja viluisiksi.

Loppusutkaus: Liikakasvusta kärsivälle annettiin sairaalasta kitupiikki.