1844722.jpg

Tavallisiin sanojen merkityksiin ei juurikaan kukaan kiinnitä huomiota. Riittää kun saa asiansa sanotuksi ja tulee ymmärretyksi. Puremisen merkityksiin takerruin huomatessani, että saamani lääkehoito alkoi purra tarkoitetulla tavalla. Lääkeaineen vaikutuksesta useimmiten sanotaan, että se puri tähän tautiin.

Yleensä puremiseen tarvitaan hampaat. Joko suussa tai koneessa olevat hampaat voivat jauhaa hienoksi niiden alle jääneen aineen. Aikoinaan kotona puusepän verstaassa jyrsinkoneen terävät terät eli hampaat purivat puuhun kuin lämmin veitsi voihin. Joskus puremista harjoitetaan myös joukkuepeleissä. En tarkoita omin hampain puremista, vaan joukkuetaktiikan onnistumista. Ellei joukkuepelissä ole tehoja sanotaan joukkueen olleen hampaaton.

Pakkasen sanotaan purevan posipäät punaisiksi ja lehdet värikkäiksi. Ruskahan on lehtivihreän poistumista , jolloin eri värit pääsevät näkyviin. Vielä ei tänä tulevana syksynä ole ollut pakkasia, mutta joka vuosi ne tulevat. Joskus jopa pitkin hampain.