Poliisilla on nyt koko maassa yhteinen ajonopeuksiin puuttumisohje: 6-10 km/t ylinopeus aiheuttaa huomautuksen ja 11 km/t ylinoneutta johtaa sakkoihin! Eiko poliisilla olisi muutakin työtä kuin antaa vain mihinkään johtamattomia huomautuksia? Samalla vaivalla voisi poliisi kirjoittaa rikesakon (esim. 200 €), kun joutuu huomautuksen takia pysäyttämään auton.

Voisikohan näitä ohjeita soveltaa taantuvasti? Minähän sain rikesakon 10 km/t ylinopeudesta muutama kuukausi sitten. Tekisi mieli arvioittaa kameravalvonnan todistuskappale uudelleen polisilaitoksella ja saada vain huomautus.

En ymmärrä millä perusteilla sallitaan tällaista lain tulkintaa. Jos kieltomerkki määrää 80 km/t suurimmaksi nopeudeksi, niin saakin ajaa laillisesti huomautuksen kanssa 90 km/t. Voisiko samaa huomautusperiaatetta käyttää myös kielletynajosuunnan kanssa? Vastavirtaan saa ajaa, jos käyttää varovasti vain osaa ajoradasta. Suurin paino jollakin sillalla voitaisiin ylittää harkinnan varaisesti. Varastaakin voisi kaupasta luvallisesti, jos sattuisi olemaan joka kymmenes voro tuona päivänä.

Muistan ajan, jolloin maanteillä ei ollut nopeusrajoituksia muualla kuin kirkonkylissä ja kaupungeissa. Kukin voi oman ajopelinsä ja oletettujen taitojensa mukaan päästellä tuhatta ja sataa. Meilläpäin Itä-Savossa kerrottiin savonlinnalaisen hammaslääkärin ajaneen tuolloisen Savonlinna - Helsinki  -välin (350 km) kahdessa tunnissa ja vartissa. Moottoriteitä ei 60-luvun alussa ollut tuolla välillä. Itsekin sain kesällä 1964 isän mossen kulkemaan 140 km/t loivassa alamäessä. Voi sitä ääntä ja tärinää.