16599.jpgMikä on kekri? Kansanperinteen tutkija akateemikko Kustaa Vilkuna vastatessaan tähän16676.jpg kysymykseen oli huomauttanut, että vaikka kekristä on jopa neljänsadan vuoden takaa tarkkoja kirjallisia merkintöjä ja useita myöhempiä tutkimuksia, on todettava, että kekri on näihin asti säilyttänyt alkuperäänsä koskevan salaisuuden.

Tosiaankin arvoitukset alkavat jo itse kekri-nimestä. Paitsi nykyään yleistynyttä muotoa eteläisessä Suomessa kekrinpäivästä oli käytetty nimityksiä köyri sekä köyry. Pohjoisempana päivää oli myös sanottu keyriksi. Nämä kekri-sanan muodot eivät kuitenkaan auta ratkaisemaan sanan alkuperää, se on yhä hyväksyttyä selitystä vailla.
Vuonna 835 jKr. katolinen kirkko omisti marraskuun ensimmäisen päivän marttyyreille, pyhille miehille. Irlannissa vanha samhain-juhla samaistettiin pyhäinpäivään ja se sai nimekseen All Hallows Eve eli "kaikkien pyhien yö". Kelttiläisen perinteen mukaan samhain tai halloweenin aikana rajat tämän- ja tuonpuolisen maailman välillä olivat auki, jolloin jumalat, vainajat ja henget vaelsivat maan päällä etsimässä uusia sieluja. Meluisten juhlien sekä naamiaisasujen tarkoituksena oli harhauttaa maan päällä liikkuvia haamuja. Yhdysvaltoihin halloweentavat levisivät 1840-luvulla irlantilaisten siirtolaisten mukana ja juhla vakiinnutti nopeasti asemansa amerikkalaisten kalenterissa.

Kaikkien tuntema karkki vai kepponen -tapa on taas todennäköisesti lähtöisin keskiaikaisesta eurooppalaisesta perinteestä. Pyhäinpäivänä kristityt kiersivät talosta taloon pyytäen "sieluleipiä". Leipien vastineeksi lahjoittajat saivat rukouksia kuolleiden omaistensa puolesta. Erilaiset, erityisesti Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa suositut hedelmiin liittyvät leikit, kuten omenan nappaaminen vesipaljusta, ovat taas perua sadonkorjuujuhlan ajalta. Yhdysvalloissa halloweenia juhlitaan aina lokakuun 31. päivä.
Etsipä itse vastausta. Tässä sivuja avuksesi:
Museon kekri   Tutkijan kekri    Pakanakekri    Luonnonuskontojen kekri    Pyhäinpäivä