88101.jpg
Sananjalan tarkoitus on ollut silloin tällöin leikkiä sanoilla. Tällaiseen leikkiin antoi aiheen vuoden vaihteen kuntaliittymät.

Kun ajelen pitkin Suomen maanteitä, niin vähän väliä voin valita mistä liittymästä ajan sisään ja mistä ulos. Tonttejakin myydään joko liittymien kanssa tai ilman. Lintujen bongaajat joskus tukkivat pelloille menevät liittymät. Joskus näitä liittymiä sanottiin risteyksiksi. Sairaalassa yhtenään viime vuonna juosseena sain kuulla, että jotkut kunnat ovat kimpassa saadakseen parempaa terveydenhuoltopalvelua. Tällaiset kansanterveystyön kuntaliittymätkö päättävät tulevaisuudessa ketä terveytetään ja ketä sairautetaan ja ketä kuoleutetaan?

Sivistyspuolella on myös tällaisia kuin: sen ja sen seudun ammatillisten oppilaitosten kuntaliittymiä. Jokaisella on kännykkänsä jossakin liittymässä saadakseen palveluja ja laskuja maksaakseen noista saamistaan tai odottamistaan palveluista. Operaattoreita vertailutetaan, mutta liittymät pysyvät ja lisääntyvät. Energian saamiseksi on myös perustettu erinäisiä kunta- ja seutukuntaliittoja, mutta ilmeisesti halpaa energiaa saavat vain nuo liittymät, eivätkä taloudet. Halpa virta kulkee linjoilla, mutta kallis virta  pyörittää kotitalouden sähkömittaria.

Entisenä rakennusalan ihmisenä tiedän että on rakenteiden liittymiä. Maakerroksissakin on eri kerrosten liittymiä. Ilmeisesti meidän ihmistenkin kesken on solmittu milloin minkinlaisia liittymiä.

Vielä on yksi yhteenliittymä: Avio. Siinä mies ja nainen tekevät yhteisen yhteiskunnassa vahvistetun sopimuksen keskinäisestä yhteenliittymästä. Kun sitten tällainen sopimusperäinen liittymä alkaa rakoilla, pitäisikö ottaa avuksi naapuriliittymiä ja liittää monta heikkoa liitosta yhteen. Jospa silloin saataisiin aikaan yksi pysyvä ja toimiva.