Terijoen ortodoksikirkko ulkoa ja Pyhän Paavalin kirkko sisältä

Siunatut onnittelut Suomen Lähetysseuralle 150 vuotistaipaleen johdosta.

Suomen ev.lut. kirkon lähetystyötä tekemään on nimetty ja hyväksytty 7 lähetysjärjestöä. Kirkon lähetys on kuitenkin enemmän. Jos kirkolla tarkoitetaan Kristuksen ruumista, niin kirkon lähetys koostuu kaikkien eri kirkkokuntien yhteisestä työstä. Ekumenisen rukousviikon keskellä voimme nostaa hattua toinen toistemme tekemälle yhteiselle lähetystyölle. Ihmisiä kun olemme ja vajavaisia, niin aina jollakin on enemmän tietoa tai "valoa" kuin toisella ja hän kalastelee omaan pyydykseensä jo toisen pyydyksessä olevia. Kirkkaamman valon vuoksi hänen on omantuntonsa tähden tehtävä niin.

Onko meidän oma kirkkomme sitten lähetyskirkko? Minun mielestäni ei ole. Jos olisimme lähetyskirkko, niin lähes kaikki kastetut jäsenent kävisivät viikoittain jumalanpalveluksissa, niin kuin lähetyskentille syntyneissä nuorissa todellisissa lähetyskirkoissa käydään. Kirkkomme on vähitellen laitostunut verokirkoksi. Se tekee työnsä verovaroilla. Diakonia- ja lähetystyötä kirkon jäsenet tekevät lisäksi omilla varoillaankin, onneksi.

Todellisessa lähetyskirkossa kaikki jäsenet antavat omastaan menestymisensä mukaan. Verojen keruuta ei ole lainkaan. Sitä ei tarvita, koska vapaaehtoinen antamishalu peittää tarpeen. Jos olisimme lähetyskirkko, niin vähintään 1/10 kaikista palkatuista kirkkomme työntekijöistä olisi kansainvälisissä työyhteyksissä meidän lähettäminämme. Seurakunnat maksaisivat suoraan omien työntekijöidensä ja nimikkolähettiensä palkat. Nykyiset ns. lähetysseurat koordinoisivat työt ja kouluttaisivat työntekijät.

Olen tuntenut myös Suomessa antamisen lahjan, sanoisinko jopa armolahjan, omaavia ihmisiä. He ovat antaneet omastaan ei vain kymmenyksiä juutalaisen lain mukaan, vaan kaikkensa. Omaan elämään on jätetty vain hengissäpysymiseen tarvittava ja kaikki muu on annettu lähetystyön ja diakoniatyön hyväksi. Kukin toimikoon tavallaan ja ajallaan. Lähetystyö on kovin pahasti vielä kesken. Todistusta Vapahtajastamme ei ole vielä viety kaikille kansoille, kaikille heimoille, kaikilla kielillä.

150 vuotta suomalaista lähetystyötä monilla pioneerialueilla on valtavan hieno asia. Kunhan eivät lähetysseurat vaan laitostuisi pelkillä verovaroilla työtään tekemään. Me yksityiset antajat estämme tuon vaaran.