Uhkaako meitä joku, kuka, mikä? Lakon uhka tuntuu olevan ajankohtainen uutinen. Virukset uhkasivat KYSin sisäistä tiedonkulkua tällä viikolla. Potilastiedot eivät olleet uhattuina. Mistä he sen tietävät?

Kokemus on osoittanut, että potilastiedot ovat uhattuina jo lääkärin kirjoittaessa epikriisiä potilaan käynnistä luonaan. Joku nokkela lääkäri poimi vanhoja sanomisiaan ja sotki niitä uusiin ja leikkaa-liimaa-systeemillä sai aikaan kammottavan lausunnon potilaan todellisen tilan vastaisesti. Kuka voi sanoa, ettei potilaan henki ole vaarassa ja uhattuna.

Eräs potilas, alle 60 v., vietiin kerroskuvaukseen ja sieltä noustessaan sai kuulla olevansa jo yli 80 v. ja ihan eri niminen kuin oli. Pyörätuolipotilas vietiin leikkaukseen käytävältä, kun pyörätuolipotilas oli tulossa leikaukseen. Nimet vain eivät täsmänneet. Hermopinnettä leikattaessa lääkärioppilaat harjoittelivat nukutusta ja leikkausta ja saivat käden pilalle. Vastuussa on leikkauksen allekirjoittanut lääkäri. Uhka se on pienikin uhka.

Sateen ja liukkaan kelin uhka alkaa olla käsillä näin syksyllä ja yöpakkasten tullessa. Jos istun sisällä enkä ajele autolla, ei tuo uhka koske minua. Samoin maailmassa on valtavasti kaikenlaisia uhkakuvia, joista voimme sanoa, että nuo eivät koske minua. Ilmaston muutos on uhka, koskeeko se minua?