103093.jpg
Mikä on juhannuksen historia? Kirkollisessa kalenterissa juhannuksen ja joulun ero on puoli vuotta. Miksi? Koska Raamatun mukaan Johannes Kastaja syntyi puoli vuotta ennen Jeesusta. Juhannus on siis Johannes Kastajan päivä. Juuri ruotsalaisen Johanneksen ääntämismuodosta tulee juhannus-sana suomeen. Kirkollisena juhlana juhannus on ollut aikaisemmin ripillepääsyn ja häiden viettoaika, mutta nykyisin nuokin juhlat pidetään mieluummin muulloin.

Esi-isämme viettivät sään jumala Ukon juhlaa keskikesällä sadon ja hedelmäisyyden varmistamiseksi. Juhannuksen vietosta 24.6. on luovuttu työmarkkinajärjestöjen aloitteesta ja 19.6. jälkeisestä lauantaista tehtiin juhannuspäivä. Juhannusaatto on kuitenkin varsinaisen juhlimisen päivä. Silloin kokoonnutaan maalle, mökille, veden ääreen ja poltetaan juhannuskokkoja, saunotaan, seurustellaan so. riidellään juovuksissa ja seurakunnissakin vietetään juhannusjuhlaa laulaen ja makkaraa syöden ja reilunkaupan kahvia juoden.

Juhannus on ollut myös Suomen lipun päivä vuodesta 1934 lähtien kirjailija Maila Talvion aloitteen mukaisesti. Juhannusyön aatosta klo 18 juhannuspäivään klo 21 ovat siniristilipumme hulmuamassa tai roikkumassa saloissa.

Juhannusaattoon ladataan kaikki toteutumattomat toiveet: kesäyön idylli, sielunrauhan nauttiminen, helluntaiheilasta juhannusmorsiameksi muuttuminen, savusaunan lauteilla pesijän odotus, juhannuskoivujen ikivihreys, lehtokurpan lento pihan poikki yöllä klo 2.