13 yötä joulupäivään
295877.jpg
"Jos nämä olisivat vaiti, kivet huutaisivat."
Luonnon liuskekivistä tehty uunin raunio on nähnyt monenlaista elämää. Viime aikoina se on katsellut vieressään olevaa pyöröhirsistä tehtyä saunaa, jossa ei ole saunottu yli vuoteen. Oikeammin kerran toissa kesänä. Uuni on ladottu kasaan joskus 1800-luvulla ja on ollut entisen ison talon pääuuni. Talossa ovat majailleet tukkijätkät 1800-luvulla ja  metsätyömiehet aina 1950-luvulle asti. Uusi päärakennus oli jo rakennettu, kun vanha uunin ympärillä ollut paloi. Ilmeisesti tupakasta syttyneenä.

Tämä vanha uunin raunio on nähnyt usean sukupolven taistelut korkealta paikaltaan. Sen ylin kivi on 220 metriä meren pinnan yläpuolella. Ympärillä oleva metsä on kaskettu aikoinaan ja raivattu pelloiksi. Kiviraunioiden määrät alueella osoittavat raivuun olleen vaikeaa. Pellot ovat muuttuneet lehtometsäksi ja metsästä on usempikin vuosikymmen otettu puuta omistansa maatilan tarpeisiin.

Metsätila peltoineen on aikoja sitten myyty kesäpaikaksi varastomiehen perheelle. Perheen isä kuoli pari vuotta taloa ja tilaa kohenneltuaan. Nyt tilalla käy kesäisin kaksi vaivaista eläkkeellä olevaa valokuvailemassa ja pihanurmea leikkaamassa. Siinä ei ole uunin kiville paljon kerrottavaa.