927860.jpg
Bluetooth-laitteiden viidakossa lentelee radioaaltoja sikin sokin ja mahdollisesti myös ihan järjestyksessä oikein ja hallitusti. Minua kiinnosti, mikä mahtaa olla tällainen sinihammas-systeemi ja selvisihän se:

Harald Sinihammas (tansk. Harald Blåtand, muinaisnorjaksi Harald Blátönn, norj. Harald Blåtann, k. 986) oli Tanskan kuningas 958-986 sekä myös Norjan kuningas 976-986. Hän oli Gorm Vanhan poika ja seurasi isäänsä valtaistuimelle. Lisänimi "Sinihammas" lienee tullut Haraldin huonoista, tummuneista hampaista. Lisänimi kuitenkin tunnetaan vasta paljon Haraldia myöhäisemmistä lähteistä, joten ei tiedetä, missä vaiheessa se on syntynyt.

Harald kääntyi kristityksi 965 ja teki kristinuskosta virallisen uskonnon. Hän muutti Jellingin riimukivet kristillisiksi muistomerkeiksi, joissa kunnioitettiin hänen vanhempiaan Gormia ja Thyrea. Pienemmän kivistä oli pystyttänyt Gorm vaimonsa muistoksi. Harald lisäsi toisen kiven sen viereen. Haraldin pystyttämään riimukiveen on hakattu teksti: "Kuningas Harald antoi pystyttää tämän kiven isänsä Gormin ja äitinsä Tyrvin muistoksi. Harald, joka voitti itselleen koko Tanskan ja Norjan ja teki tanskalaisista kristittyjä."

Tällaista sinihammasta käyttävät lähes kaikki tiedonsiirtofirmat. Sinihammas (bluetooth) on avoin standardi laitteiden langattomaan kommunikointiin lähietäisyydellä. Jos laite on avoin ja näkyy kaikille, voivat sieppaajat ottaa sen käyttöönsä ja matoja ja viruksia tunkee silmiin ja korviin.Paras pitää suojaukset ja salalaukset päällä koko ajan. Minäkin ajelen autolla sinihammaslaite korvassa ja päässäni säteilee hertsien lämmin aallokko.

Kameran ja tietsikan välillä sinihammas siirtää tiedot sujauksessa edestakaisin. Toivottavasti ei naapurin koneelle. Johdottomassa toimistossa sinihampaan jälkiä on joka koneella. Voi hertsinen sentään!