1292322008_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

(Mikä ei kuulu joukkoon?)

Kauneimmat joululaulut oli/on meidän seurakunnassamme jaettu seitsemään eri esityskertaan. Lapset ja alle viisikymppisetkin puuttuivat kokonaan siitä, mihin itse osallistuin. Heillä oli oma vuoronsa parin tunnin päästä. Erilaisten kuorojen esiintymisillä ja lauluhetkien nimillä on jaoteltu kansa pienempiin osasiin, jotta kullakin olisi omanlaisensa viiteryhmä ympärillään. Harmi.

Olin jo syksyllä varhain ajatellut meneväni erään yhdistyksen pikkujouluihin, mutta unohdin ilmoittautumisajan. Kun sitten havahduin ilmoittautumaan, ei enää ollut tilaa. Jätin nimeni varalle, jos joku sattuisi perumaan ja niin pääsisin mukaan. Niin kävikin ja pääsin avecin kanssa mukaan täysin tuntematomana tuntemattomien joukkoon.

Yhdistysväki oli panostanut laulamiseen. Paikalla oli pelimannejakin ja oma kuoro. Omalla nimellä varattu puuro ja kahvi piti lunastaa ennen sisään pääsyä. Elävä joulumusiikki soi pelimannien tahdittamana jo varttituntia ennen alkua. Sali oli vetoisa ja ikkunaseinustalla olivat ainoat vapaat paikat. Selän takana puhujia riitti. Välillä vilkaisin suupaltteja ja olivat ikäihmisiä. Sallittakoon heille kovaääninen polotus.

Juhlaan ei kuulunut jouluevankeliumin lukemista, mutta tiernapojat (-ukot) esittivät hieman savolaistetun vanhan laulunäytelmän. Kaiken kaikkian ilta oli kuin edellisen iltapäivän kauneimpien joululaulujen jatko-osa. Yhteislauluja oli todella paljon. Tarkemmin joukkoa katsellessani tuntui siltä kuin olisin kuulunut nuorisoon, vaikka minulla jo on eläkeikää takanakin. Puolitoista tuntia oli ohjelmaa ja sitten vasta sai nälkäänsä joulupuuroa ja torttukahvia.

Illan lopussa huomasin, että samat ihmiset olivat eteisessä rahastamassa ja toivottamassa tervetulleiksi kuin kuorossa ja ohjelmassa sekä vielä puuroa tarjoilemassa. Olivatko palkattuja vai muuten vain sisäpiiriläisiä, se jäi arvoitukseksi. Puuropöydässä syntyi toki keskusteluakin tuntemattomien kanssa ja sain kutsun jumppailtaan. Avecin saa tuoda mukana. Ilmaiseksi vieläpä. Pantiin harkintaan.

Nämä joulujuhlat eivät olleet tämän kaupungin ainoat. Jos jokaisella yhdistyksellä on omansa, ylittänee juhlien määrä usean sadan. Voidakseen osallistua tulee yhdistysläisen olla suhteellisen hyväkuntoinen. Ilmeisesti yhdessä koko vuoden touhunneet haluavat hieman myös irroitella yhdessä, vaikkapa vain joulun kustannuksella ja omassa lokerossaan - pilttuussaan.