1094227.jpg
1094225.jpg

Silmät on sielun peili. Pikajuoksija  Marion Jonesin silmiä tutkineet toimittajat ovat nähneet jo vuosia niissä pälyilevän ja kontaktia välttelevän liikkeen. Hänen kilpailutuloksensahan olivat dopingkonstein tehtyjä. Pienenä minulle sanottiin totuuden selville saamiseksi: "Katso silmiin." Silmistä näkyi valehtelinko minä. Joskus tuntui, että sain valheen menemään läpi, mutta jälkeen päin paljastui totuus. Minun annettiin luulla, että puhuin totta vaikka valehtelin. Sisimmässäni tiesin, mikä oli totta. Valheella on lyhyet jäljet.

Omatunto todistaa ihmisen sisimmässä totuuden ja valheen eron. Valheen tuimia syyllisyyden karvaita tunteita voidaan kuitenkin silitellä ja siloitella lauluilla. Joillakin tuo sisimmän pahan olon tunne kaipaa voimakkaampia "lääkkeitä": huumeita muodossa jos toisessakin. Tupakka on monille hermostuksissaan olevalle rauhoittava apu. Jopa rippikoululaisista jotkut ovat 15 vuotiaina niin riippuvaisia nikotiinista, että ehdoton tupakointikielto saa heidät vapisemaan eivätkä he nuku öisin juuri ollenkaan. Heränneen kansan keskellä on ollut tupakointi kautta aikain aika yleistä. Seuratuvan ovenpieleen on pitänyt laittaa kieltokyltti. Samassa kyltissä tosin kielletään myös "syleskeleminen".

Pimeässä pirtissä virren veisuu sujui puhdaskeuhkoisilta ja puhdassydämisiltä mallikkaasti. Kiitosvirren säveleitten tieltä pahat enkelitkin pakenivat.