Olen ihmetellyt kuluttamiseen kehottavaa talouden hoitamista. Minun lapsuudessani kehotettiin säästämään. Olin jopa saanut eri pankeista rahalippaita säästämistä varten. Kun sitten jossain vaiheessa sain avata oman pankkitilin ja sain pankkikirjan tuntui kuin olisin ollut rikaskin mies.

Kun rahaa sai vain pankista pankkikirjan kanssa ei tuhlausta tapahtunut niin kuin nyt kortilla ostettaessa. Ei ollut raha-automaatteja käteisen saamiiseen. Luottoa ei saanut kuin tutusta kaupasta. Kirjalle voi ostaa ja maksaa kuun lopussa, kun palkka tuli.

Kulutusyhteiskuntamme suosii tai pakottaa tavaroiden uushankintaan muutaman vuoden välein. Tehtaat tekevät tuotteensa vain tietyn aikaa kestäviksi. Enää ei voi ostaa koko elämän kestäviä tuotteita. Tavaroiden tulisi kestää isältä pojalle ja pojan pojallekin.

Meille on joskus hankittu yleiskone, joka on kestänyt yhteisen avioliittomme ajan ja meidän kaikkien pullataikinoiden vaivaamisen. Joskus tehtiin sellaisia kelloja, jotka käyvät vieläkin ja aikaa. Myös ensimmäiset "nokialaiset" olivat kestäviä. Ne voi ottaa aina käyttöön, kun uusimmasta huippukoneesta katoaa puhti. Häitämme varten minulle ostettiin kengät, jotka ovat kunnossa vielä yli 40 vuoden jälkeen. Nyt kaupasta ostettujen kenkien pohja voi irrota liimastaan jo kotimatkalla.

Jostain syystä isompien ostosten kohdalla kauppias olettaa maksun tapahtuvan luotolla. Jotain tavaraa ei saa käteisellä ostetuksikaan. Pitää olla luottokortti. Pankkikortti ei kelpaa. Ihmettelimme moista käytäntöä ja syykin selvisi. Myyjä saa suuremman provision luottokaupasta kuin käteisostosta.

Kuka hyötyy säästämisestä? Eikö juuri kuluttaja? Etukäteen säästetty raha tuotteen hankintaa varten voi alentaa tuotteen hankintahintaa. Luotto ja laina vaativat useimmiten koron maksamisen. Kaikille ei voi käydä niin kuin Kreikalle, että puolet veloista saadaan anteeksi. Jos ei olisi säästäjiä, ei kuluttajilla olisi lainattavaa rahaa. Eräs lapsistamme sanoi jo aika varhain suuren totuuden: "Kannattaa antaa lainaksi eikä ottaa lainaa." Kaikki tietysti sillä varauksella, että laina maksetaan korkoineen takaisin antajalleen.