April, april, din dumma sill! Aprillia, aprillia, syö silliä, juo kuravettä päälle!

Aprillipilan uhria kutsuttiin aprillikalaksi (Poisson d'Avril). Kyse ei kuitenkaan ole kuravedestä ja sillistä, vaan siitä että kevätpäiväntasauksen aikaan aurinko poistuu Kalojen tähtimerkistä. On myös ehdotettu että huhtikuun kalalla tarkoitettiin nuorta kalaa, jonka nappaaminen oli helppoa. 1800-luvulle tultaessa jopa koko kansa nimitti Napoleonia kalaksi, tämän mentyä naimisiin 1.4.1810. 1800-luvulla tapa oli jo levinnyt Englantiinkin, jossa sitä oli alettu kutsua nimellä April's Fool.

Huhtikuun ensimmäinen on siis luvallinen narraamisen päivä. Lapsuuden pienet jekut ovat kuitenkin jättäneet syvällä olevat jäljet narratuiksi tulleiden ja julkisesti naurunalaisiksi joutuneiden sieluun. Itse olin aika tosikko enkä suostunut elämään tuota päivää. Mikään ei ollut nöyryyttävämpää kuin juosta aikusten asioilla naapurissa hakemassa jotain sellaista esinettä, jota ei ollut oikeasti olemassakaan. Aikuiset olisivat voineet juoksuttaa ikäisiään, miksi piti lapset panna asialle? Minun päähäni ei mahtunut, miksi yhtenä päivänä vuodessa saa narrata minkä jaksaa, mutta muina päivinä narraamisesta saa selkäänsä.

1.4.1970 ilmestyi erään sisäoppilaitoksen seinälle kutsu opiston johtajan kodissa pidettäviin kihlajaisiin. Kutsu oli kirjoitettu punaiselle omenan muotoiselle pahville. Oppilaat empivät tulla, koska ilmeisen aprillipilan mahdollisuus oli olemassa.  Kihlautuneiden oikea kihlapäivä oli muutamaa päivää aikaisemmin, mutta opettajille sopivin päivä kihlauksen juhlinnalle oli aprillipäivä.

Lehdet ja radio sekä internet ovat tulvillaan aprillipiloja tänään. Olikohan tämäkin aprillipila: "Suomalaiset voivat olla ylpeitä, kun St1-energiayhtiö aloittaa keskiviikkona korkeaseosbioetanolin myynnin autojen liikennepolttoaineeksi. Sen lisäksi, että St1:n ja VTT:n yhdessä kehittämä polttoaine on maailman puhtainta, se on myös kokonaan kotimaista polttoainetta." (Iltasanomat)