Turku on julistautunut Suomen joulukaupungiksi 90-luvun lopulla ja nyt tänä syksynä lokakuussa Rovaniemellä oli tarkoitus julistautua kansalliseksi pikkujoulukaupungiksi. Pikkujoulu-käsitettä ei esimerkiksi Keski-Euroopassa juuri tunneta, mutta se voisi pitkällä tähtäimellä tulla suuresti ulkomaalaisia kiinnostavaksi. Joulupukkia katsomaan lennätetään Rovaniemelle kymmeniä tuhansia ulkomaalaisia. Joulunaika on kuitenkin kovin lyhyt ja pikkujouluilla saadaan joulunalusaikaa venytettyä koko syksyn mittaiseksi. Tavoitteena on Lapin turismin kasvattaminen ja siitä saatava taloudellinen hyöty. Rovaniemen Nuorkauppakamarin kunniaksi on mainittava, että tätä pikkujouluajatusta ei sotketa mitenkään Jeesuksen syntymään ja oikeaan jouluun. Kyse on Joulupukin kotikaupungissa pidettävästä juhlasta ja sen varjolla saatavasta rahavirrasta Lappiin.

Pikkujoulujen viettotapa on tullut myös seurakuntiin ja kristillisiin järjestöihin. Useinkaan ei puhuta pikkujoulusta vaan joulujuhlasta. Monien firmojen pikkujoulut ovat ns. irrottelujuhlia ja päämääränä rento yhdessäolo. Usein myös alkoholin ajatellaan auttavat yhteenkuuluvuutta. Kristillisiin pikkujouluihin ei kuulu alkoholi, mutta usein jouluglögi ja puuro manteleineen sekä torttukahvit. Joululaulut ja usein myös joulukuvaelmat ovat ohjelmassa. Joulujuhlan kokokohtahan on jouluevankeliumi joko luettuna laulettuna tai näyteltynä. Lahjojen antaminen ja saaminen kuuluvat asiaan. Tarkoitushan on viedä ajatukset kohti joulun siis oikean joulun eli Vapahtajan syntymäpäivän muistamista ja viettämistä.

Lähetyskentillä, missä ollaan ei kristillisessä kulttuurissa, joulunäytelmän esittäminen antaa mahdollisuuden kertoa evankeliumin ilosanoma kaikelle kansalle julkisesti. Jouluevankeliumi kertoo joulun synnyn ja sisällön ja tarkoituksen. Silloin ei kannata vesittää varsinaista joulusanomaa viettämällä pikkujouluja pitkin syksyä. Pidetään pikkujoulut joulupukin ja tonttujen juhlina ja varsinainen joulu on Vapahtajamme juhla. Kukapa osaisi ja uskaltaisi erottaa Suomessa kristillisen joulun pakanallisesta joulupukin joulusta pikkujouluineen ja pukujuhlineen? Jonkin tahon pitäisi tämä tehdä. Olisiko se meidän kirkkomme?