Ilon maa

Kuvaelma

Kirjoittanut H E

Tapahtuu vuonna 2005-2007

Taiwanilla Pelastuksen äänen studiossa,

Shaanxin maakunnassa Fushuin kylässä virkamiehen kodissa ja

Salaisen poliisin valvontakeskuksessa tuntemattomassa paikassa sekä

Shaanxin vuorilla lasten leirillä.

 

Henkilöt:

Kertoja                                                    

 

I näytös

Pelastuksen äänen studiossa:

 • Duo Duo
 • Josef
 • Hsiao
 • Jonathan

 

II näytös

Kiinalaisessa kodissa:

 • Isä Pu Yan
 • Äiti Shao Suyun
 • Poika Xiao (shiao) Ming

 

III näytös

Kiinan valvontakeskuksessa:

 • Herra Jung Chang
 • Rouva Li Ding                             
 • Neiti Dong Lan
 • Toveri Mei Fang

 

IV näytös

Lasten leiri vuorilla

 • Xiao Ming
 • Jin Fu (Xiao Mingin sisko)
 • Dong Lan
 • Hsiao
 • Jonathan
 • Pu Yan (jan)
 • sekä kaikki loput työntekijät lapsina leirillä                            

 

 


I näytös            Kyltti seinällä: Pelastuksen ääni.

 

Kertoja:                 Olemme studiossa Taiwanilla. Täällä tehdään lastenohjelmia, jotka radioidaan Kiinaan. Täältä tehdään myös vierailuja kuuntelijoiden luo ja viedään heille radiokirkkopaketteja, joissa on radio, raamattu ja oppikirjoja.

 

(Ilon maan tunnusmusiikki soi taustalla. Studiossa istuu Duo Duo kuulokkeet korvilla. Hänen vierellään seisoo Hsiao kirjenippu kädessään.)

 

Duo Duo:               Jälleen on yksi ohjelma valmiina. (Hän ottaa kuulokkeet päästään ja panee ne pöydälle)

 

Hsiao:                   (Kääntyy Duo Duoon päin) Hei Duo Duo, on hienoa, että jaksat tehdä näitä Ilon maa -ohjelmia. Taas saimme Honkongin toimistosta kuriiripostissa kymmenen kirjettä lapsilta, jotka kuuntelevat tätä ohjelmaa.

 

Duo Duo:               Mistä päin Kiinaa ne ovat, Hsiao? (Nousee seisomaan)

 

Hsiao:                   Näistä useimmat ovat Hunanin makunnasta ja yksi on Shaanxin (lue:shaanshin) maakunnasta. Kolme näistä kirjeistä oli taas aukaistu jossain kontrollissa. Että ne jaksavatkin näitä lasten kirjeitä kontrolloida, en käsitä tätä. (Näyttää kirjeitä Duo Duolle)

 

Duo Duo:               Näytäpä minulle sitä Shaanxista tullutta kirjettä. Emme ole saaneet sieltä aikaisemmin yhtään. En ainakaan heti muista.

(Huoneeseen tulevat Josef ja Jonathan kantaen matkareppujaan.)

 

Duo Duo:               Hei Joosef ja Jonathan, katsokaapa mistä saimme kirjeen. Hsiao aikoi näyttää minulle juuri äsken tätä Shaanista tullutta kirjettä. Tämä on lähetetty Fushuin kylästä kaksi viikkoa sitten. Tämän lähettäjänä on Xiao Ming. Hän on 10 vuotias koulupoika.

 

Jonathan:               Näytäpä tänne. Fushuin kylä, missä se mahtaa olla. Onko sinulla Josef mitään hajua tälläisesta kylästä?

 

Joosef:                   (Menee Duo Duon pöydän luo ja tutkii tietokonetta) Tarkistetaanpa se tästä karttaohjelmasta. Fushuin täällähän se onkin.

 

Duo Duo:               Tällä pojalla on myös isosisko Jin Fu. Hei kuulkaapas tätä. (Hän lukee) "Olen kuunnellut ohjelmaa Ilon maa jo kolme vuotta. Aluksi kuuntelin sitä salaa kavereiden kanssa koulun jälkeen joka ilta yhdessä kerhohuoneessa. Mutta nyt kuuntelen sittä koko perheen kanssa ilta-aterian aikaan."

 

Hsiao:                   Näytä minullekin. Aloitetaan kirje ihan alusta. Lue sinä Josef.

 

Josef:                     (Ottaa kirjeen Duo Duon ja Hsianin käsistä ja alkaa lukea)

"Hei Duo Duo.

Kirjoitan sinulle jo kolmatta kertaa, mutta en ole saanut vielä kertaakaan sinulta vastausta. Et ole maininnut minua ohjelmassasi, vaikka olen sitä toivonut. En ole saanut myöskään sinulta kirjettä.

Oletko saanut yhtään noista kirjeistäni? Isä on auttanut minua näiden kaikkien kirjeiden kirjoittamisessa, kun jotkut sanat ovat vaikeita kirjoittaa. Äiti ei osaa kirjoittaa sen paremmin kuin minä. Isosisko osaisi, mutta hän on jo pois kotoa.

Voi miten paljon odotankaan ohjelmaasi joka päivä. Erikoisesti pidän siitä, kun saan kuulla Jeesuksen vertauksista tehtyjä juttuja. Olen kuunnellut ohjelmaa Ilon maa jo kolme vuotta. Aluksi kuuntelin sitä salaa kavereiden kanssa koulun jälkeen joka ilta yhdessä kerhohuoneessa. Mutta nyt kuuntelen sitä koko perheen kanssa ilta-aterian aikaan.

Tulkaa käymään meidän kylässä. Meitä on jo yli viisikymmentä kuuntelijakerhossa, jonka perustimme. Isä lupasi, että järjestämme Ilon maa -leirin ensi kesänä vuoren takana joen laaksossa.

Tuletko Duo Duo meidän leirille?

Terveisin Xiao Ming, 10 vuotta."

 

Jonathan:               Olipas hieno kirje. Minulla on matka sinnepäin ensi kuussa. Jospa jatkan matkaani Fushuin kylään ja käyn katsomassa tuota perhettä ja samalla saan radiokirkkopaketteja menemään tuohonkin kylään.

 

Hsiao:                   Voi kun minäkin voisin tulla. (Selaa kalenteriaan) Ainakin tuolle kesäleirille järjestän aikaa kalenteriini. Pääsisitpä sinäkin Duo Duo mukaan.

 

I näytös loppuu

 

 

 

II näytös          Kyltti: Fushuin kylä

 

Kertoja:                 Shaanxin maakunnassa Fushuin kylässä virkamiehen kodissa 8 vuotias Xiao Ming tulee koulusta kotiin ja äiti puuhaa keittiössä ja isäkin on jo tulossa töistä kotiin.

 

Ming:                     (Ming heittää koulurepun selästään ja tulee äidin luo.) Äiti, miksi te ette isän kanssa rakasta minua?

 

Suyun:                   (Pyyhkien käsiään esiliinansa kääntyy poikaansa päin.) Mitä sinä Ming höpiset? Kyllä me rakastamme sinua.

 

Ming:                     Ette rakasta. Minä tiedän sen.

 

Suyun:                   Kysy vaikka isältä. Hän tuleekin juuri sisään. (Isä astuu sisään ja ottaa lakin päästään ja takin päältään.) Hei Yan. (Halaa miestään.) Mingillä on sinulle asiaa.

 

Yan:                      No niin. Mitä sinä poikani nyt olet keksinyt?

 

Ming:                     Isä, miksi te ette äidin kanssa rakasta minua?

 

Yan:                      Kyllä me rakastamme sinua. Mistä sinä tuollaisia ajatuksia olet saanut päähäsi? Saathan melkein aina kaiken mitä haluat. Nyt kun siskosi Jin Fu ei ole enää kotona sinulla on oma huonekin.

 

Ming:                     Yhtenä iltana, kun olin nukkumassa, heräsin vieraaseen ääneen ja tulin kurkistamaan ketä meille on tullut. Täällä keittiössä olivat naapurin setä ja täti ja eräs vieras mies teidän kanssanne. Sinä isä olit vieraan miehen kanssa naapurin sedän vierellä ja te sanoitte hänelle: "Jeesus rakastaa sinua. Jeesus on antanut sinulle kaiken anteeksi."

(Isä ja äiti katsovat toisiinsa hämmentyneinä.)

 

Suyun:                   Rakas Ming. Anteeksi, kun emme kertoneet sinulle vieraistamme. Meidän pitää olla varovaisia poliisien takia. Meillä on sellainen laki, että jos kerromme sinulle Jeesuksesta, joudumme vaikeuksiin. Siksi yritimme salata vieraiden tulon sinulta.

 

Ming:                     Äiti ja isä. Minäkin olen salannut teiltä yhden asian. Minun koulu loppuu tuntia aikaisemmin kuin olen sanonut. Joka päivä olermme kavereiden kanssa kerhotalossa yhden ylimääräisen tunnin salaseurassamme.

 

Yan:                      Mitä sinä, Ming, sanoit? Salaseurassa? Mihin sinä olet sotkeentunut?

 

Suyun:                   Ette kai ole ryhtyneet varkaiksi?

 

Ming:                     Voi isä ja äiti, emme ole varastaneet mitään. Me kuuntelemme salaa radio-ohjelmaa ulkomailta.

 

Yan:                      Mitä? Millaista ohjelmaa? (Tarttuu poikaansa käsistä ja ravistelee niitä.)

 

Ming:                     Sen nimi on Ilon maa ja siinä kerrotaan todella mielenkiintoisia kertomuksia. Sitä tekee täti Duo Duo Taiwanilla. Sitä voi kuunnella joka päivä.

 

Suyun:                   (halaa poikaansa) Voi rakas Ming. Nyt minä ymmärrän miksi sinä epäilit meidän rakkauttamme. Emme voineet aavistaakaan, että sinä saisit kuulla Jeesuksesta jostain muualtakin kuin kodissasi. Anna anteeksi Ming-kulta. Nyt saat kuunnella kotona tuota ohjelmaa ja tuo kaverisikin meille. Minäkin haluan kuunnella samaa ohjelmaa. Kuunnellaan sitten kaikki yhdessä. Voitte samalla kysellä, jos jokin asia tuntuu vaikealta ymmärtää.

 

Yan:                      (Nostaa radion esiin ja sieltä alkaa kuulua Radioseminaari-ohjelman tunnusmusiikki.) Huomenna me kirjoitamme Duo Duolle kirjeen. Minä autan siinä sinua, Ming.

 

Ming:                     Kiitos isä. Kerrotaanko tästä Jin Fulle mitään? Hän tulee viikonlopulla käymään kotona.

 

Yan:                      No, katsotaan sitten. Nyt syömään. Sinä Ming saat siunata ruokamme. Nyt kun kävi ilmi, että me olemme kristitty perhe.

 

Ming:                     Se on isän tehtävä. Sinä isä olet meidän pappi, niin Duo Duo on opettanut.

 

Yan:                      Oletpa sinä oppinut viisaita, Ming. Rukoillaan sitten: "Kiitos taivaan Isä, että saamme olla kristitty perhe salaamatta sitä toisiltamme. Siunaa meidän ruokamme ja ole kanssamme joka päivä ja hetki.   Kiitos kun rakastat meitä. Aamen"

Kirjoitetaan se kirje heti aterian jälkeen.

 

II näytös loppuu

 

 

 

III näytös         Kyltti: Salainen poliisi. Pääsy kielletty.

 

Kertoja:                 Tämä on tapahtunut jo aikaisemmin Kiinan valvontakeskussa jossakin päin Kiinaa. Herra Jung Chang ja rouva Li Ding istuvat kuulokkeet korvilla ja kuuntelevat ulkomailta tulevia radio-ohjelmia ja samalla neiti Dong Lan ja toveri Mei Fang selaavat kirjeitä, joita on pöydällä iso pino. Kaikkia ulkoimailta tulevia radio-ohjelmia pitää kuunnella. Se on valtion johdon määräys. Ulkomaille lähetettäviä kerjeitä avataan ja valvotaan, ettei Kiinasta levitetä väärää tietoa maailmalle

 

Jung Chang:           (Kovalla äänellä kuulokkeet korvillaan sanoo vierellään istuvalle teititellen tätä.) Ette arvaa, mitä ohjelmaa saan kuunnella. Tämä ohjelma tulee joka päivä samaan aikaan tältä samalta aaltopituudelta. Tämä lähetetään Guamilta. Tässä ohjelmassa ei ole politiikkaa ollenkaan. Tämä on minun suosikkiohjelmani. Haluatteko kuulla?

 

Li Ding:                Vaihdetaan kuulokkeita. (Vaihtavat) Antakaa minä kuuntelen tästä eteenpäin.

 

Dong Lan:              (Toisen pöydän ääressä avaa kirjekuoria ja puhuu itsekseen) Taas on joku lapsi kirjoitanut TWR:n toimistoon Hongkongiin kirjeen. (Kääntyy vieressään istuvaan päin) Toveri Mei Fang, miksi näitä kirjeitä pitää vieläkin tarkistaa, vaikka Hongkong on samaa Kiinan valtiota? Minä en käsitä tätä Pekingin politiikkaa.

 

Mei Fang:              Älkää kyselkö turhia, vaan totelkaa annettua käskyä. (Hän nousee ja menee radio-ohjelmia kuuntelevien tovereidensa luo.) Hei mitäs täällä tapahtuu. Kuka on antanut luvan vaihtaa kuuntelukohteita?

 

Jung Chang:           (Pomppaa seisomaan) Toveri Mei Fang, ei kukaan. (Ottaa kuulokkeet päästään ja ojentaa ne toveri Fangille) Toveri Fang, kuunnelkaapa tästä hetkinen.

 

Mei Fang:              (Pistää kuulokkeet korvilleen) No jopas jotain. Tämähän on hieno ohjelma. Vaihdetaanpas paikkoja. Menkää Te Jung Chang avaamaan noita kirjeitä Dong Lannin kanssa, niin minä kuuntelen tätä vähän aikaa.

 

Dong Lan:              Hei Jung Chang. (Sinuttelee)  Katsopas mitä tässä kirjeessä on. (Ojentaa kirjeen Changille.)

 

Jung Chang:           (Lukee ääneen) Hei Duo Duo. Kirjoitan sinulle jo kolmatta kertaa, mutta en ole saanut vielä kertaakaan sinulta vastausta. Et ole maininnut minua ohjelmassasi, vaikka olen sitä toivonut. En ole saanut myöskään kirjettä. Oletkohan saanut yhtään noista kirjeistäni?

 

Dong Lan:              Anna kirje minulle takaisin. Minä liimaan sen takaisin kiinni. Annetaan tämän mennä eteenpäin. Minä vien tämän takaisin postiin. Annetaan tämän pojan kirjeen vihdoinkin mennä perille. Vai mitä sanot, Jung Chang?

 

Jung Chang:           (Hiljaisella äänellä kuin salaa) Juuri tämän Duo Duon ohjelmaa kuuntelee toveri Mei Fang parhaillaan. Se on todella hieno ohjelma ja lapset tuntuvat pitävän siitä. Minäkin tahdon kuunnella sitä uudelleen huomenna.

 

Dong Lan:              Jospa minäkin voin kuunnella sitä. Vaihdellaan taas paikkoja huomenna. (Ottaa kirjeen mukaansa ja lähtee pois)

 

Jung Chang:           (Yleisölle kuin itsekseen) Minä olen kuunnellut tuota ohjelmaa myös vapaa-aikana kotona. Minä käyn kirkossakin, mutta nuo toiset eivät sitä tiedä.

 

III näytös loppuu

 

 

 

IV näytös         Kyltti:Vuoristoleiri

 

Kertoja:                 Sadat ja tuhannet lapset saavat kokoontua kesäleireille opiskelemaan raamattua salaa. Leireille pääsy on monimutkaista ja vaikeaa. Leirien ympärillä on nelinkertainen vartiointi yötä päivää, ettei salainen poliisi pääse yllättämään.

Fushuin lähellä vuorten laaksossa joen varrella on lasten leiri, jossa Hsiao piti oppituntin, joka juuri loppui. Don Lan tulee Hsiaon luo.

 

Dong Lan:              Hei, saanko esittäytyä? Olen Don Lan. Olen tullut tänne leirille erään kirjeen perusteella. Älä säikähdä. En ole urkkija. Olen kristitty. Olin töissä tarkkailuasemalla ja luin siellä salaa erään pojan kirjettä ja kuuntelin sinun ohjelmiasi. Siksi olen nyt täällä.

 

Duo Duo:               Sinäkö olet poliisi?

 

Dong Lan:              Niin olen. Se on minun työni, josta saan palkkaa, mutta minusta tuli krititty sinun ohjelmaasi kuunnellessani. Hsiao Mingin kirje johdatti minut tänne. Haluan tulla pyhäkoulun opettajaksi.

 

Duo Duo:               (Huutaa) Ming tule tänne ja tuo isäsi ja siskosikin. Täällä on meillä erikoinen vieras.

 

Pu Yan:                 Hyvää päivää. - Pu Yan (kättelee Lania)

 

Jin Fu                    Hyvää päivää. - Jin Fu, siis Mingin sisko (kättelee Lania)

 

Hsiao Ming:          Terve! (pyöräyttää kättään ilmassa) Minä oon Ming. (Ei kättele)

 

Duo Duo:               Lan on lukenut teidän kirjeenne ja kuunnellut minun ohjelmaani ja on siksi nyt täällä. Hän on ihan turvallinen ihminen. Hänestä on tullut kristitty. Hän kertoo kohta kaiken teillekin.

 

Jin Fu:                   (Äkäisellä äänellä, kuin suuttuen.) Minä tunnenkin sinut. Olet poliisi. Sinä olet pidättänyt minut kerran rautatieasemalla. Minä jaoin siellä Jeesuksen kuvia ja Johanneksen evankeliumeja ja sinä veit minut poliisiasemalle kuulusteluun. Muistatko? Siitä on kolme vuotta.

 

Dong Lan:              Odotappas. - Nyt minä muistan kasvosi. Anna anteeksi. Se oli minun tehtäväni. Muistan miten sinulla oli kirkas katse ja kaunis hymy, vaikka minä olin sinulle vihainen. Sinä siunasit minut ja kerroit minulle Jeesuksen rakkaudesta. Voi miten maailma on pieni.

 

Pu Yan:                 Jumalalla on omat suunnitelmansa meidän elämäämme varten. Vai olet sinä lukenut meidän kirjeemme. Hyvä kun luit ja sait tietää tästä leiristä. Tervetuloa mukaan - vielä kerran. (Halaavat toisiaan)

 

Jin Fu:                   Olen rukoillut usein poliisien puolesta ja sinunkin puolestasi, että sinusta tulisi kristitty. Minun rukoukseni on kuultu. Kiitos Jumalalle. Meillä tulee olemaan paljon puhuttavaa. Kiva kun pääsit tänne mukaan.

 

Ming:                     Poliisi-täti, tulkaa minun kanssani tänne. Täällä ovat meidän kerholaiset. Haluan kertoa heillekin tämän ihmeellisen tarinan teistä.

 

Jonathan:               (Tulee sivusta paikalle) Mikäs kokous täällä on?

 

Ming:                     Poliisikokous. Me menemme nyt. (Ottaa Pu Fania kädestä ja siirtyy sivummalle tai yleisön joukkoon.)

 

Jonathan:               Mitä se oli? En ymmärrä.

 

Duo duo:               Tuo nainen on poliisi, joka on tullut kritityksi ja lukenut Mingin kirjeen salaa ja kuunnellut minun ohjelmaani ja tullut tänne leirille omia aikojaan ja haluaa pyhäkoulun opettajaksi ja kuuntelee meidän ohjelmiamme.

 

Jonathan:               Hitaammin, hitaammin. Ettäkö poliisi - ja tullut uskoon? Ettei vaan olisi urkkija?

 

Hsiao:                   Jonathan hyvä. Eiköhän uskota häntä ja tehdä hänestä oikein kunnon pyhäkoulun opettaja tällä leirillä. Jin Fu tuntee hänet ennestään. Annetaan hänet Fun ohjaukseen.

 

Jonathan:               Tehdään niin. Minä haastattelen häntä vielä tänä iltana radioseminaaria varten, sopiiko? Tule sinä Pu Yan mukaan hastatteluun. Tästä saadaan oikein jymyjuttu aikaan. Lähetetään tämä tiedoksi myös sponsoreillemme Eurooppaan ja Suomeen. Saavat jotain ohjelmaa Iisalmeen Radiolähetystyön kesäpäiville ensi kesänä.

 

Kaikki:                  Tehdään niin ja pannaan sitten terveisiä meiltä kaikilta siihen mukaan.

 

IV näytöksen loppu

 

Kaikki työntekijät tulevat lavalle riviin ja kumartavat yleisölle