Tulivuoren tuhka pani mieleni liikkeelle ja aloin ajatella partikkeleita ja sanapareja, kuten tuhkatiheään tai apposenauki, hipihiljaa, nöpönnuuka, pilkkopimeä, piripinta, putipuhdas, raivoraitis, reporankana, ritirinnan, sepposen selällään, siivosileä, supisuomalainen, tuliterä, typötyhjä, täpötäysi, umpimähkä, upouusi, ventovieras, vihoviimeinen, ypöyksin, ja mitä ne mahtavat tarkoittaa tai mistä ovat syntyneet.

Sellaiset sanat kuin riti, tipo, typö, täpö, upo, ypö jne. esiintyvät vain yhdyssanojen määriteosina. Niillä ei siis ole itsenäisen sanan asemaa eikä täsmällistä merkitystä. (Kielikello)

"Piri" tullee sanasta piiri tarkoittaessaan astian reunaa. (Veijo Meri: Sanojen synty.)

"Tuhkatiheään" lienee puoliksi alkusoinnullinen vahviste ja puoliksi viittaus siihen että tuhka tietenkin on hienojakoista eli tavallaan aika "tiheää".  "Tiheään" = "taajaan" =  "tiuhaan" = "pienin väliajoin/matkoin".

"Apposet" on vedessä ryöpättyjä ja voisulan kanssa tarjottavia herneenpalkoja tai tuoreeena poimittuja herneitä sellaisenaan. Joidenkin mielestä ne ovat naurishauvikkaat ja toiseksi paahtosuola eli jauhojen ja suolan seos. Tattarijauhoista tai paahdetuista, huhmaressa survotuista hampunsiemenistä valmistettu ruokalaji, jota syötiin nauriskeitikkäiden tai perunoiden kanssa kastamalla niiden palasia apposkuppiin.

"Umpimähkä" olisi savupirtin leivinuunin hiilikuoppa. Ja tarina kertoo, että kun pimeään pirttiin tuli joku, niin hän meni umpimähkään ja otti sieltä tulisia hiiliä, jolla sitten alkoi pirtissä jotain nähdä.

"Pilkkopimeästä" tulee suomen sanasta "pilkka" joka tarkoittaa puuhun veistämällä tehtyä vaaleaa merkkiä. Näitä pilkkoen tehtyjä merkkejä voi seurata pimeässä oikeaa reittiä.

"Ventovieras"on täysin tuntematon. Jossain on venäläistä kutsuttu venttoksi. "Vento" tarkoittaa pehmeää, rentoa, liian taipuisaa. "Vento" on myös laimea, haalea, vieno, laiska. Puhumattomuus ja liikkumattomuus kuvaavat ventovierasta. (Veijo Meri: Sanojen synty.)

Sananjalka on nyt mutustellut muutamia sanapareja ja partikkeleita, mutta ei tällä tuhkia pesästä vielä viety. Näitä asioita on pähkäilty ennen minua ja vielä minun jälkeenikin.