Missä on sietokykyni? Urheilusta puhuttaessa etsin rajojani ja ne löytyvät helposti. Kun hengitys ei enää kunnolla kulje ja kun silmät eivät veden läpi näe ja lihaksissa on maitohappojen hyökkäys ja polvet menevät tönköiksi, siinä on rajoja aivan tarpeeksi. Niiden ylittämisestä ei tule mitään. Kunhan vain jotenkin selviän kotiin ja suihkuun tai saunaan, niin kaikki alkaa olla vähin erin reilassaan.

Uskonnosta ja ihmisten mielipiteistä kyseen ollen ovat sietokykyni rajat hieman laajenneet neljässä kymmenessä oman uskomisen vuodessa. Alussa musta-valkea-ajattelu leimasi kaikkea elämässäni. Ilmeisesti sama ajattelumalli rullaa vieläkin sisälläni, vaikka käytäntö ja toimenpiteet ja sanomisenikin ovat edenneet kauas harmaalle alueelle. Kun luen jonkun jutun, josta en ole samaa mieltä, alkaa sisälläni adrenaliinin taso kohota. Selkäpiissäni tunnen jäykkyyttä ja hikikarpalot alkavat valua kohti alaselän uurretta. Tuhisen ja puhisen ja yritän kätkeä raivoni ja kiukkuni. "Joko se-ja-se taas sai kirjoittaa uskoa ja kirkkoa vastaan olevat tieteelliset tutkimustuloksensa? Pitäisi ne omina tietoinaan ja kirjoittaisi jostain rakentavasta ja rakentavasti."

Ihan arkisissakin ihmisten kohtaamisissa joudun rajojeni vangiksi. Jostain käsittämättömästä syystä en kestä ihmisten vaikeuksien kohtaamista. Itkevä ja ääneen valittava lähimmäinen saa minussa aikaan paniikin. Mitään järkevää selitystä en ole tälle ilmiölle keksinyt. Onnettomuus tai suunnitellusta asiasta jyrkkä poikkeaminen lamaannuttaa minut. Tämä ei ole uusi asia elämässäni. Näin on ollut niin kauan kuin muistan. Jo varhaislapsuudessani jähmetyin aika ajoin kauhusta kalpeana paikalleni.

Tuskaan ja kärsimykseen ja onnettomuuksiin turtuu ajan kanssa. Jatkuvat uutiset, sodista, onnettomuuksista, murhista, luonnon katastrofeista, lähimmäisen sairaudesta, jne. eivät enää jäykistä jänteitäni ja luuduta luitani tai lamaannuta lihaksiani. Ajatusmaailmassani näiden asioiden sietokyky ja sietorajan kohtaaminen on loitontunut kauemmas ja kauemmas - valitettavasti. Empatiaa kaivattaisiin lisää.