Palmusunnuntaina me suomalaiset saamme jälleen käyttää meille annettua valtaa eli äänestää. Olemme tasavertaisia, sillä kullakin on vain yksi ääni. Ennen äänestämistä pitäisi meidän kansalaisten voida valita keskuudestamme ne, joita on mahdollisuus äänestää. Ellen kuulu jonkun puolueen riveihin, niin tuskin pääsen ehdottamaan ketään äänestettävien listoille. Minulta on otettu valta pois. Suhteellinen vaalitapa takaa pienpuolueille kilpailumahdollisuuden suurten kanssa. Kansanvaltaa muutetaan matematiikan avulla.

Kirkossamme kansanvalta on olematon käsite. Seurakuntien luottamushenkilöiksi valitut ovat usein kunnallispolitiikasta tuttuja ja ajavat ryhmänsä etuja. Kirkon etuja ei ehkä tarvitsekaan ajaa, mutta yksityisen ihmisen kylläkin. Niin kunnallisessa kuin seurakunnallisessa päätöksenteossa kokouksiin tuodan esitykset, jotka ovat enimmäkseen vanhojen exel-taulukoiden kopioita. Virkamiehet ja -naiset ovat toimistoissaan täyttäneet taulukoiden rivit ja sarakkeet vanhaa pohjaa mallina käyttäen. Tuohon systeemiin on äärimmäisen vaikea saada mukaan uusia sarakkeita ja uusista riveistä puhumattakaan.

Jos luottamushenkilöt eivät ole etukäteen aktiivisia ja ota suoraan yhteyttä esityslistan laatijaan, niin valmiisiin taulukoihin on tosi vaikea saada uutta asiaa mukaan. Vanhaa voidaan muutella ja korjata, mutta uusi on tuotava esiin ennen puhtaaksi kirjoitusta. Kansanvaltaa tulisi voida käyttää ideointivaiheessa eika vasta kyllä tai ei äänestyksessä. Kun kahdesta huonosta pitää valita parempi on turha valita kumpaakaan huonoa vaihtoehtoa.

Seurakunnan perusasioissa, uskonopissa ja raamatuntulkinnassa ei kansanvaltaa tule käyttää. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että kansalta kysytään, mikä olisi kirkossa kivaa ja muutetaan kirkkoa sen mukaan. Olisiko parempi pitäytyä toisen kirkkomme eli kreikkalaisortodoksien tavassa säilyttää kirkko pyhien asioiden pyhänä paikkana eikä tehdä siitä kaiken kansan mielipiteiden mukaan kääntyilevää hirviötä.

Kotonakin tunnetaan kansanvallan käyttö. Hyvien päätösten takana on mukava olla ja toteuttaa ne. Kun kaapin paikka on hyvin suunniteltu, ei sitä tarvitse yhtenään vaihtaa.