1242106906_img-d41d8cd98f00b204e9800998e Takapiha 12.5. klo 8.30

Lämmin sää on tehnyt tehtävänsä. Routa on sulanut. Jäät ovat lähteneet. Mieli on keventynyt. Kevään etenemistä olen olosuhteiden pakosta joutunyt seuraamaan vain sisältä. Ajatukset kiirehtivät paikasta toiseen ja ajasta toiseen. Monenlaista kevättä on entinyt olla matkan varrella. Mieli ei ole ollut aina luonnon kanssa sulassa sovussa.

Ihmeellinen sana tämä 'sula'. Jäätyneen ja kiinteän aineen vastakohtahan se on, mutta myös runokielessä ja vanhassa suomessa se merkitsee pelkkää ja varmasti tapahtuvaa. Vain ja ainoastaan lienevät sen synonyymejä. Elämä on joskus sulaa hulluutta, mutta uskon kautta saammekin kokea miten sula hyvyys ja laupeus seuraavat meitä koko elämämme ajan. Tätähän eivät kaikki usko, koska se on heille sula mahdottomuus.

Olen joskus kokenut puheeni aikana saavani vastaa yleisöstä teräksenkovan ja jääkylmän vastanoton, mutta joskus kaikki ovat olleet kuin sulaa vahaa tai voita käsissäni. Kun oma sydän on ollut sula ja särkynyt, ovat kuulijat mielessään myötäeläneet kuulemansa kanssa.