Yhteistyökyky on ihailtava ominaisuus niillä keillä se on. Itsellisyys ja itsekseen puurtaminen eivät koskaan yllä yhdessä suunnitellun, toteutetun ja valmistuneen tasolle. Näin ainakin meitä yritetään ohjailla, jotta pysyisimme ruodussa, emmekä sooloilisi ohi sovitun ja soveliaan totunnaisen tekemisen. Olen kuitenkin havainnut itsestäni, että on asioita ja aikoja, jolloin yksin inspiroitunut ja toteutettu työ tai taideteos jopa luomus, on syntynyt ilman tiimiä ja työtovereita tai kannustusjoukkoja. Jumala on luonut meidät omaksi teoksekseen tekemään hyviä töitä Hänen kunniakseen. Tässä suunnitelmassa on kullekin meille laadittu oma yksilöllinen aikataulu, jonka sisällä pysyessämme meillä ei ole kiire ja silti saamme valmiiksi ajallaan sen, mikä tarviitseekin valmistua.
Kun olen sanonut kanssaihmisilleni, että kiire johtuu elämässämme siitä, että emme osaa sitä, mitä teemme, olen saanut välillä aikamoista ryöpytystä osakseni. Edelleen pysyn kannassani. Kiire ei ole Jumalan antama ominaisuus. Jumalalla on aikaa yllin kyllin. Kiire on meidän ominaisuutemme. Me huolehdimme ja hätäilemme ja puuhastelemme ja touhuamme. Jumala on järjestyksen Jumala ja laatii meille yksilölliset aikataulut, joiden varassa ehdimme kunakin päivänä kulkea tarvittavan matkan. Ehdimme ennen "deadlinea" tehdä työmme valmiiksi.
Meillä perfektoinistella on omat ongelmamme, kun koskaan ei mikään ole meille riittävän hyvää eikä ainakaan ennen deadline-aikaa. Kaikkea pitää hioa ja stilisoida loputtomiin. Sitten valitellaan ajan vähyyttä ja kiirettä ja stressiä ja loppuun palamista ja ennen aikaista työelämästä ulos ajautumista - jopa ulosajoa. Laadunvalvontaa tarvitaan ja tarkkuutta kaikessa työssä, mutta kohtuus kaikessa. Minä itse olen tärkeämpi kuin työni ja aikaansaannokseni. Ellen itse ole hoidettu ei työnikään ole koskaan valmiin oloista. Totta on sekin, ettemme tule koskaan täydellisiksi, mutta vähempikin elämässä riittää.
Savolaisittain vitsailemme että projekti on: "suunnitelma, joka on alkamista vaille valmis". Suomalainen sananlaskukin sanoo, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. On siis aika tuumata ja aika panna tuumasta toimeen.
30124.jpg