Asunnon hankinnassa törmää joskus neliöinä ilmoitettuihin huoneiden kokoihin. Uutta tulee tietysti verranneeksi nykyiseen asuntoon. Tässä eläkevaarin olotilassa miettii vielä sitäkin mihin mitäkin huonetta tarvitaan tai millaisiin toimiin tarvitsen tällä hetkellä tilaa. Kuinka paljon vietän aikaa missäkin tilassa nykyisessä asunnossamme, on suuntaa antava tieto uuden hankinnassa.

Keittiö eli ruokailuhuone isoine pöytätiloineen on kaiketi kaikkein tärkeintä? Aamupuuron ja -kahvin aikana täytyy sopia lukemaan päivän lehti tai kummankin pitää sopia levittämään lehti omalle puolelleen ja vielä lautasten ja kuppien vierelle eikä päälle. Kyllä siinä 6-8 hengen pöytä tarvitaan ja pöydän ja tuolien ympärille kulkutilaa. Mikro ja kahvinkeitin ovat tietysti tärkeimmät koneet ja astianpesukone vyötärön korkeuteen asennettuna. Leipomistilaa tarvitaan mielellään ikkunan edessä ja leivinuuni rinnan korkeudelle. Keittolevyt tai -taso on tarpeen sekin. Jää-viileäkaappi ja kenties kookas pakastinkin tulee olla keittiössä. Neliöitä kertyy kovasti, jotta kaikki saadaan sopimaan seinille ergonomisesti sijoiteltuna. Keskellä keittiötä olevaa liesi/työtaso saareketta en halua.

Olohuoneessa ilmeisesti ollaan vaan. Kunnolliset istuimet ovat tärkeät ja niitä on oltava seurustelun varalta useita. Pelkkä kulmasohva ei ole hyvä. Irralliset nojatuolit ovat parhaita. Vanhanaikainen sohvapöytä ei liene tarpeen, vaan jokaisen tuolin viereinen 'jakkarataso' voisi olla hyvä. Kohdevaloja pitää tietysti olla jokaista tuolia varten. Television paikka ei ehkä olekaan olohuoneessa vaan jossain erityisessä TV:n katselutilassa. Olohuoneessa voisi vanhaan tapaan olla kirjakaappeja ja kauniiden astioiden katselukaappeja. Kaikissa lasiovet tietenkin. Työtilaakin tarvitaan tai kaksi erillistä työhuonetta, jotka voivat toimia tarpeen tullen vierashuoneina aikuisille ja lapsille.

Makuuhuoneen käyttö pelkästään yönukkumiseen ei riitä. Sänkyyn pitää voida mennä myös päivällä, kun tulee siihen tarvetta. Kaikkien oppien vastaisesti TV:n katselun on onnistuttava makuuhuoneessa pitkällään ollessa. TV on joko katossa tai katon rajassa. Moottoroitujen sänkyjen sijoittelua on voitava muutella ja siksi makuuhuoneen tulee olla tarpeeksi suuri.  Makuuhuoneen vieressä on oltava saniteettitilat ja vaatteidenhoito- ja säilytystilat. Makuuhuoneesta on päästävä myös ulos raittiiseen ilmaan omia ja vuodevaatteita tuulettamaan.

Kaiken sisällä olevan lisäksi asunnon tulisi sijaita veden äärellä ja lähellä kaupungin ja terveydenhoidon palveluja. Koskapa tällaista ihanneasuntoa ei vielä ole löytynyt on meidän tyydyttävä tähän nykyiseen, lähes täydellisesti tarpeemme täyttävään asuntoon järven rannalla ja rantasaunan tuntumassa.